Categoria BE

V-ati hotarat sa adaugati permisului dumneavoastra de conducere categoria “BE”? Durata cursului este de 2 saptamani: 10 ore pregatire teoretica si 17 ore pregatire practica.

Pentru efectuarea pregatirii in vederea obtinerii permisului de conducere categoria “BE”, trebuie sa fi obtinut anterior dreptul de a conduce autovehicule din categoria B.

Puteti incepe cursurile chiar daca nu ati implinit varsta de 18 ani (cu cel mult 3 luni inainte)!

Inscrierea la cursuri se face in cativa pasi simpli, cu urmatoarele documente:

– Cerere de inscriere (completata de cursant sa sediul scolii)

– Actul de identitate si permisul de conducere, in copie xerox;

– Fisa  medicala, cu mentiunea “apt”;

– Aviz psihologic, in original;

– Cazier judiciar, in original.

– Pregatirea va incepe numai dupa depunerea tuturor documentelor prevazute mai sus.

Dosarul pentru examen va contine:

Copie act identitate si copie permis de conducere;

– Certificat medical, intocmit la una din policlinicile agreate: Medicus (sr. Traian, nr. 120), Sanatatea (in incinta fostei Casei de Moda), Sanavita (str. Gradina Veche, nr. 90), Policlinica CFR, Policlinica cu plata;

– Cazierul judiciar;

– Aviz psihologic (facut in laboratorul psihologic al scolii noastre);

– Chitanta eliberare permis, in valoare de 68 lei, platita la Posta;

– Cerere de examinare si Fisa de scolarizare pentru dosar se elibereaza gratuit in momentul inscrierii.

 

Tutorial – pasii pe care ii parcurgeti de la inscriere pana la sustinerea examenului

Persoana care solicita obtinerea categoriei “BE” se prezinta la sediul scolii cu actul de identitate, permisul de conducere si cu un avans de 200 lei.

In acel moment se incheie contractul de scolarizare (pretul stabilit in contract ramane valabil pana la finalizarea scolii, indiferent de modificari ale combustibilului, dar nu mai mult de 6 luni) si dupa intocmirea fisei medicale, a avizului psihologic si cazierului judiciar, poate incepe pregatirea teoretica.

Orarul cursurilor va fi anuntat in momentul inscrierii. La sfarsitul orelor de teorie, cursantul va sustine un test grila, fapt ce-i confera dreptul de a continua pregatirea in traseu.

Dupa finalizarea orelor practice, elevul obtine din partea instructorului, un calificativ.

La sfarsitul pregatirii practice, cursantul primeste de la scoala dosarul completat cu toate documentele si merge la politie pentru programarea examenului.

Examenul pentru obtinerea categoriei BE consta in sustinerea a doua probe: teoretica si practica.

Proba practica se sustine numai dupa o programare realizata in acest scop.

Proba teoretica se sustine cu  programare in aceeasi zi, iar dupa ce este declarat Admis, urmeaza o noua programare pentru examenul practic.

Testul cuprinde 11 intrebari, timpul de solutionare fiind de 15 minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin 9 intrebari.

Testele contin notiuni legate de legislatia rutiera, conduita preventiva, prim- ajutor, elemente de mecanica si de conducere ecologica.

Traseele folosite la proba practica se stabilesc de politia rutiera si sunt, de regula, altele decat cele folosite in procesul de instruire practica a cursantilor.

Persoana declarata “respins” poate sustine un nou examen dupa cel putin 15 zile, dar nu mai mult de un an de la absolvirea scolii.

Persoana care, desi admisa la proba toretica, nu se prezinta in termen de un an de la data absolvirii cursurilor, pentru sustinerea probei practice, este declarata “respins”.

Examenul final – ce trebuie sa stiti?

Examenul pentru obtinerea categoriei “BE” consta in sustinerea a doua probe: teoretica si practica.

Examinarea teoretica consta in rezolvarea unui test in sistem informatic, prin utilizarea unei aplicatii informatice puse la dispozitie de Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor si cuprinde 11 intrebari, timpul de solutionare fiind de 15 minute.

Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin 9 intrebari.

Testele contin notiuni legate de legislatia rutiera, conduita preventiva, prim- ajutor, elemente de mecanica si de conducere ecologica.

Persoana declarata “respins” la proba teoretica poate sustine un nou examen dupa cel putin 15 zile, cu achitarea taxei corespunzatoare.

Persoana care, desi admisa la proba toretica, nu se prezinta in termen de un an de la data absolvirii cursurilor, pentru sustinerea probei practice, este declarata “respins”.

Candidatii declarati „Respins” la proba practica pot fi reprogramati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si efectuarea a cel putin 3 sedinte suplimentare de pregatire practica.

 

La categoria BE se incadreaza:

– ansamblul de vehicule a caror masa totala maxima autorizata depaseste 4250 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3500 kg.

 

 

Important! 

Pentru cursantii inscrisi din alte judete oferim masina la examinarea practica pana la obtinerea permisului cu aceasta categorie.