Categoria C

man

Doriti permis de conducere pentru categoria “C”? Durata minima de pregatire este de 5 saptamani (pentru posesorii de permis categoria B): 50 ore pregatire teoretica si 30 ore pregatire practica si 7 saptamani (pentru cei care efectueaza pregatirea concomitent cu cea necesara obtinerii permisului de conducere categoria B), timp in care vor face 60 de ore pregatire teoretica si 40 ore pe traseu cu domnul instructor.

 Puteti incepe cursurile chiar daca nu ati implinit varsta de 21 ani (cu cel mult 3 luni inainte)!

Inscrierea la cursuri se face in cativa pasi simpli, cu urmatoarele documente:

– cerere de inscriere (completata de cursant la sediul scolii);

– actul de identitate si permisul de conducere, in copie xerox;

– certificatul medical, cu mentiunea “apt”;

– aviz psihologic, in original;

– cazier judiciar, in original.

Pregatirea va incepe numai dupa depunerea tuturor documentelor prevazute mai sus.

Dosarul pentru examen va contine:

Copie act identitate si copie permis de conducere;

– Certificat medical, intocmit la una din policlinicile agreate: Medicus (str. Traian, nr. 120), Sanatatea (in incinta fostei Casei de Moda), Sanavita (str. Gradina Veche, nr. 90), Policlinica CFR, Policlinica cu plata;

– Cazierul judiciar;

– Aviz psihologic (facut in laboratorul psiholog al scolii noastre);

– Chitanta examinare, platita la orice Oficiu Postal, in valoare de 28 lei;

– Chitanta eliberare permis, in valoare de 68 lei, platita la CEC;

– Cerere de examinare si fisa de scolarizare se elibereaza gratuit in momentul inscrierii

 

Tutorial – pasii pe care ii parcurgeti de la inscriere pana la sustinerea examenului

Persoana care solicita obtinerea categoriei “C” se prezinta la sediul scolii cu actul de identitate, permisul de conducere si cu un avans de 500 lei. In acel moment se incheie contractul de scolarizare (pretul stabilit in contract ramane valabil pana la finalizarea scolii, indiferent de modificari ale combustibilului, dar nu mai mult de 6 luni) si dupa intocmirea fisei medicale, a avizului psihologic si cazierului judiciar, poate incepe pregatirea teoretica.

Orarul cursurilor va fi anuntat in momentul inscrierii.

La sfarsitul orelor de teorie, cursantul va sustine un test grila, fapt ce-i confera dreptul de a continua pregatirea in traseu.

Dupa finalizarea orelor practice, elevul obtine din partea instructorului, un calificativ.

La sfarsitul pregatirii practice, cursantul primeste de la scoala dosarul completat cu toate documentele si merge la politie pentru programarea examenului.

Examenul pentru obtinerea categoriei C consta in sustinerea a doua probe: teoretica si practica. Proba teoretica se sustine in aceeasi zi in care a fost facuta programarea. Candidatul declarat  „admis” la proba teoretica se programeaza pentru sustinerea probei practice, in ordinea solicitarii.

Testul cuprinde 26 intrebari, timpul de solutionare fiind de 30 minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin 22 intrebari.

Testele contin notiuni legate de legislatia rutiera, conduita preventiva, prim- ajutor, elemente de mecanica si de conducere ecologica, precum si notiuni specifice categoriei C (durata de conducere si perioadele de repaus, reguli referitoare la transportul de marfa, documentele referitoare la vehicul si transport, responsabilitatea conducatorului auto in ceea ce priveste transportul marfurilor, etc)

Traseele folosite la proba practica se stabilesc de politia rutiera si sunt, de regula, altele decat cele folosite in procesul de instruire practica a cursantilor.

Persoana declarata “respins” poate sustine un nou examen dupa cel putin 15 zile, dar nu mai mult de un an de la absolvirea scolii.

Persoana care, desi admisa la proba toretica, nu se prezinta in termen de un an de la data absolvirii cursurilor, pentru sustinerea probei practice, este declarata “respins”.

Examenul final – ce trebuie sa stiti?

Examenul pentru obtinerea categoriei “C” consta in sustinerea a doua probe: teoretica si practica. Proba teoretica se sustine in aceeasi zi in care a fost facuta programarea. Candidatul declarat „admis’ la proba teoretica se programeaza pentru sustinerea probei practice, in ordinea solicitarii.

Testul cuprinde 26 intrebari, timpul de solutionare fiind de 30 minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin 22 intrebari.

Testele contin notiuni legate de legislatia rutiera, conduita preventiva, prim- ajutor, elemente de mecanica si de conducere ecologica, precum si notiuni specifice categoriei C (durata de conducere si perioadele de repaus, reguli referitoare la transportul de marfa, documentele referitoare la vehicul si transport, responsabilitatea conducatorului auto in ceea ce priveste transportul marfurilor, etc).

Persoana declarata “respins” la proba teoretica poate sustine un nou examen dupa cel putin 15 zile, cu achitarea taxei corespunzatoare.

Persoana care, desi admisa la proba toretica, nu se prezinta in termen de un an de la data absolvirii cursurilor, pentru sustinerea probei practice, este declarata “respins”.

Candidatii declarati „Respins” la proba practica pot fi reprogramati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si efectuarea a cel putin 3 sedinte suplimentare de pregatire practica.

Ore suplimentare – la cererea dumneavoastra

Orele suplimentare se fac in cazul in care o persoana detine permis de conducere categoria “C” dar nu a mai condus de mult timp sau urmeaza cursurile scolii de soferi si a terminat cele 30 ore obligatorii.

 

La categoria C se incadreaza:

– autovehiculele, altele decat cele din categoria D, cu masa maxima mai mare de 3500 kg, precum si autovehiculele care au atasata o remorca avamd masa maxima mai mica de 750kg (remorca usoara).