Categoria CE

Daca optati pentru obtinerea categoriei “CE”, trebuie sa stiti ca durata minima de pregatire este de 2 saptamani: 10 ore pregatire teoretica si 10 ore pregatire practica.

Pentru efectuarea pregatirii in vederea obtinerii permisului de conducere categoria “CE”, trebuie sa fi obtinut anterior dreptul de a conduce autovehicule din categoria C.

Inscrierea la cursuri se face in cativa pasi simpli, cu urmatoarele documente:

– cerere de inscriere (completata de cursant la sediul scolii);

– actul de identitate si permisul de conducere, in copie xerox;

– certificatul medical, cu mentiunea “apt”;

– aviz psihologic, in original;

– cazier judiciar, in original.

Pregatirea va incepe numai dupa depunerea tuturor documentelor prevazute mai sus.

Dosarul pentru examen va contine:

Copie act identitate si copie permis de conducere;

– Certificat medical, intocmit la una din policlinicile agreate: Medicus (str. Traian, nr. 120), Sanatatea (in incinta fostei Casei de Moda), Sanavita (str. Gradina Veche, nr. 90), Policlinica CFR, Policlinica cu plata;

– Cazierul judiciar;

– Aviz psihologic (facut in laboratorul psiholog al scolii noastre) – este 70 de lei;

– Chitanta eliberare permis, in valoare de 68 lei, platita la CEC;

– Cerere de examinare, Fisa de scolarizare, Fisa detinatorului de permis si fotografiile pentru dosar se elibereaza gratuit in momentul inscrierii.

Tutorial – pasii pe care ii parcurgeti de la inscriere pana la sustinerea examenului

Persoana care solicita obtinerea categoriei “CE” se prezinta la sediul scolii cu actul de identitate, permisul de conducere si cu un avans de 500 lei.

In acel moment se incheie contractul de scolarizare (pretul stabilit in contract ramane valabil pana la finalizarea scolii, indiferent de modificari ale combustibilului, dar nu mai mult de 6 luni) si dupa intocmirea fisei medicale, a avizului psihologic si cazierului judiciar, poate incepe pregatirea teoretica.

Orarul cursurilor va fi anuntat in momentul inscrierii.

La sfarsitul orelor de teorie, cursantul va sustine un test grila, fapt ce-i confera dreptul de a continua pregatirea in traseu.

Dupa finalizarea orelor practice, elevul obtine din partea instructorului, un calificativ.

La sfarsitul pregatirii practice, cursantul primeste de la scoala dosarul completat cu toate documentele si merge la politie pentru programarea examenului.

Examenul pentru obtinerea categoriei CE consta in sustinerea a doua probe: teoretica si practica.

Proba practica se sustine numai dupa o programare realizata in acest scop.

Programarea trebuie efectuata cu cel putin 7 zile inainte de data probei practice.

Proba teoretica se sustine fara programare in orice zi, pana in ziua anterioara probei practice, chiar si in aceeasi zi in care s-a efectuat programarea.

Testul cuprinde 11 intrebari, timpul de solutionare fiind de 20 minute.

Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin 9 intrebari.

Testele contin notiuni legate de legislatia rutiera, conduita preventiva, prim- ajutor, elemente de mecanica si de conducere ecologica.

Traseele folosite la proba practica se stabilesc de politia rutiera si sunt, de regula, altele decat cele folosite in procesul de instruire practica a cursantilor.

Persoana declarata “respins” poate sustine un nou examen dupa cel putin 15 zile, dar nu mai mult de un an de la absolvirea scolii.

Persoana care, desi admisa la proba toretica, nu se prezinta in termen de un an de la data absolvirii cursurilor, pentru sustinerea probei practice, este declarata “respins”.

Examenul final – ce trebuie sa stiti?

Examenul pentru obtinerea categoriei “CE” consta in sustinerea a doua probe: teoretica si practica.

Proba practica se sustine numai dupa o programare realizata in acest scop.

Programarea trebuie efectuata cu cel putin 7 zile inainte de data probei practice.

Proba teoretica se sustine fara o programare realizata in acest scop, in orice zi, pana in ziua anterioara probei practice, chiar si in aceeasi zi in care s-a efectuat programarea.

Examinarea teoretica consta in rezolvarea unui test in sistem informatic, prin utilizarea unei aplicatii informatice puse la dispozitie de Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor si cuprinde 11 intrebari, timpul de solutionare fiind de 20 minute.

Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin 9 intrebari.

Testele contin notiuni legate de legislatia rutiera, conduita preventiva, prim-ajutor, elemente de mecanica si de conducere ecologica.

Persoana declarata “respins” la proba teoretica poate sustine un nou examen dupa cel putin 15 zile, cu achitarea taxei corespunzatoare.

Persoana care, desi admisa la proba toretica, nu se prezinta in termen de un an de la data absolvirii cursurilor, pentru sustinerea probei practice, este declarata “respins”.

Candidatii declarati „Respins” la proba practica pot fi reprogramati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si efectuarea a cel putin 3 sedinte suplimentare de pregatire practica.

 

La categoria CE se incadreaza:

– autovehiculele din categoria C, cu o remorca avand masa maxima mai mare de 750 kg.