Categoria A2

Optati pentru obtinerea permisului de conducere categoria “A2”? Cursul dureaza 4 saptamani, in total efectuandu-se 50 ore (24 ore, pregatire teoretica si 26 ore, pregatire practica – efectuata in poligon si traseu in oras).

Puteti incepe cursurile chiar daca nu ati implinit varsta de 18 ani (cu cel mult 3 luni inainte)!

Inscrierea la cursuri se face in cativa pasi simpli, cu urmatoarele documente:

– Cerere de inscriere (completata de cursant la sediul scolii)

– Actul de identitate si permisul de conducere (dupa caz), in copie xerox;

– Fisa medicala, cu mentiunea “apt”- 80 lei;

– Aviz psihologic, in original (facut in cadrul firmei noastre – 60 lei);

– Cazier judiciar, in original.

Pregatirea va incepe numai dupa depunerea tuturor documentelor prevazute mai sus.

Dosarul pentru examen va contine:

– Copie act identitate si copie permis de conducere (daca exista);

– Certificat medical, intocmit la una din policlinicile agreate: Medicus (str. Traian, nr. 120), Sanatatea (in incinta fostei Casei de Moda), Sanavita (str. Gradina Veche, nr. 90), Policlinica CFR, Policlinica cu plata;

– Cazierul judiciar;

– Aviz psihologic (facut in laboratorul psiholog al scolii noastre);

– Chitanta eliberare permis, in valoare de 68 lei, platita la CEC;

– Cerere de examinare si fisa de scolarizare se elibereaza gratuit in momentul inscrierii.

 

Tutorial – pasii pe care ii parcurgeti de la inscriere pana la sustinerea examenului

Persoana care solicita obtinerea categoriei “A2” se prezinta la sediul scolii cu actul de identitate, permisul de conducere (dupa caz) si cu un avans de 200 lei.

In acel moment se incheie contractul de scolarizare (pretul stabilit in contract ramane valabil pana la finalizarea scolii, indiferent de modificari ale combustibilului, dar nu mai mult de 6 luni) si dupa intocmirea fisei medicale, a avizului psihologic si cazierului judiciar, poate incepe pregatirea teoretica (cele 24 ore).

Orarul cursurilor va fi anuntat in momentul inscrierii.

La sfarsitul orelor de teorie, cursantul va sustine un test grila, fapt ce-i confera dreptul de a continua pregatirea in traseu.

Dupa cele 26 de ore desfasurate in poligon, va fi din nou examinat, obtinand, din partea instructorului, un calificativ.
La sfarsitul celor 50 de ore, cursantul primeste de la scoala dosarul completat cu toate documentele si merge la politie pentru programarea examenului.

Examenul final – ce trebuie sa stiti?

Examenul pentru obtinerea categoriei A2 consta in sustinerea a doua probe: teoretica si practica (poligon+traseu in oras). Proba teoretica se sustine in aceeasi zi in care a fost facuta programarea.

Candidatul declarat „admis” la proba teoretica se programeaza pentru sustinerea probei practice, in ordinea solicitarii.

Testul cuprinde 20 intrebari, timpul de solutionare fiind de 20 minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie sa raspunda corect la cel putin 17 intrebari.

Testele contin si notiuni specifice categoriei “A2” si anume:

– Folosirea echipamentelor de protectie (manusi, cizme, casca);

– Vizibilitatea motociclistilor pentru ceilalti participanti la trafic;

– Riscurile legate de diferite conditii de circulatie;

– Elemente mecanice legate de siguranta conducerii auto.


Proba de traseu consta in indemanarea in conducere si se desfasoara in poligon, rezultatul examinarii consemnandu-se prin calificativul “admis” sau “respins”.

Proba practica de conducere a motocicletei in poligon este promovata de candidatii care intr-un interval de 3 minute si 30 secunde nu au cumulat mai mult de 15 puncte de penalizare. La sustinerea probei practice in traseu, candidatul va conduce insotit, pe aceeasi motocicleta, de instructorul auto. Examinatorul supravegheaza candidatul dintr-un autovehicul apartinand scolii si condus de un angajat din cadrul acesteia.

Persoana declarata “respins” la proba teoretica poate sustine un nou examen dupa cel putin 15 zile, cu achitarea taxei corespunzatoare.

Persoana care, desi admisa la proba toretica, nu se prezinta in termen de un an de la data absolvirii cursurilor, pentru sustinerea probei practice, este declarata “respins”.

Candidatii declarati „Respins” la proba practica pot fi reprogramati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si efectuarea a cel putin 3 sedinte suplimentare de pregatire practica.

Ore suplimentare – la cererea dumneavoastra

Orele suplimentare se fac in cazul in care o persoana detine permis de conducere categoria “A2” dar nu a mai condus de mult timp sau urmeaza cursurile scolii de soferi si a terminat cele 26 ore obligatorii.

 

La categoria A2 se incadreaza:

– motociclete cu puterea maxima de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depaseste 0,2 kW/kg si care nu sunt derivate dintr-un vehicul avand mai mult de de dublul puterii sale.